Thursday, 6 February 2014

Kedondong ke Amrah??


Spondias Dulcis (syn. Spondias cytherea) atau dikenali juga sebagai "Ambarella". Di Malaysia & Indonesia, ia dikenali dengan nama Kedondong. Atau di utara Malaysia ia juga dinamakan sebagai Buah Amrah.

Spondias Dulcis telah diperkenalkan di kawasan tropika di seluruh dunia. Ia telah dibawa ke Jamaica pada tahun 1782, dan ia ditanam di Panama, Cuba, Haiti, Republik Dominican, Puerto Rico, Trinidad, dan timur Sucre di Venezuela. Jabatan Pertanian Amerika Syarikat telah menerima benih dari Liberia pada tahun 1909, tetapi ia tidak menjadi tanaman yang popular di Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, ia ditanam di South Florida jauh ke utara seperti Palm Beach County.

Kebiasaannya buah ini digunakan sebagai sumber makanan. Di Jawa Barat , daun muda digunakan sebagai bahan perasa. Kaedah yang lazim digunakan untuk buah-buahan. Buahnya boleh dimakan mentah; isinya rangup dan sedikit masam. Menurut Boning (2006): "The fruit is best when fully colored, but still somewhat crunchy. At this stage, it has a pineapple-mango flavor. The flesh is golden in color, very juicy, vaguely sweet, but with a hint of tart acidity." 


Pelbagai kaedah sajian boleh digunakan berasaskan buah istimewa ini. Selain makan secara mentah, dibuat jeruk atau jus. Ia juga boleh jadikan salah satu bahan untuk rojak seperti di Malaysia & Indonesia.  Atau pun, jadikan ia sajian istimewa seperti paceri kedondong yang lazimnya berasaskan nanas. Di Fiji ia dibuat menjadi jem . Di Samoa dan Tonga ia digunakan untuk membuat otai (sejenis minuman buah) . Di Sri Lanka buah direndam dalam cuka dengan cili dan rempah lain untuk dibuat makanan ringan yang dipanggil acharu. Di Vietnam kedondong muda dimakan dengan garam , gula, dan cili , atau belacan. Di Jamaica, ia dianggap sesuatu yang baru , terutamanya bagi kanak-kanak . Ia boleh dimakan dengan garam atau dijadikan minuman manis dengan gula dan rempah ratus serta halia. Di Kemboja ia dicampurkan ke dalam salad yang dipanggil mkak nhoum. Di Suriname, kedondong dikeringkan dan dijadikan chutney pedas, dicampur dengan bawang putih dan lada .

Antara gelaran yang diberikan pada buah istimewa ini :-

No comments:

Post a Comment